Proud Mama

Οι αγορές για το νεογέννητο

Η πιο γλυκιά περίοδος ξεκινά όταν πάρεις στην αγκαλιά σου το νεογέννητο μωράκι σου. Η πιο διασκεδαστική περίοδος είναι όταν κάνεις αγορές για τον ερχομό του μωρού σου. Θέλεις όλα να είναι τέλεια, να κάνεις το δωμάτιο του σαν παλάτι και μην του λείψει τίποτα (ειδικά τον πρώτο καιρό που θα είσαι αφοσιωμένη στις ανάγκες του και στην δημιουργία μιας νέας καθημερινότητας). Πήγες στα καταστήματα με βρεφικά, πήρες βρεφικές λίστες και χάζεψες με τις ώρες στα e-shops και τότε συνειδητοποίησες οτι ένα μωρό έχει περισσότερες ανάγκες από το να είχες δέκα κατοικίδια; ΌΧΙ! Φυσικά, ο ερχομός ενός νέου μέλους σε βάζει σε έξοδα και φυσικά, δεν είναι ολα εύκολα στην αρχή. Παρ’όλα αυτά, ο μύθος οτι ο ερχομός ενός μωρού ενέχει υψηλές οικονομικά απαιτήσεις, πρέπει κάποια στιγμή να απορριφθεί (τα λέω για τις φίλες μου, τα λέω και για σένα αγχωμένη μέλλουσα μαμά!). Και θα σου πω εγώ πως.

Τα απαραίτητα για το νεογέννητο

Ύπνος

 1. Κούνια ή λίκνο ή καλαθούνα: ένα από τα τρία. Τον πρώτο καιρό (και όταν λέω πρώτο καιρό εννοώ 6 μήνες περίπου) θα κοιμάται στο υπνοδωμάτιο σου. Όποτε ίσως για αρχή μια καλαθούνα σου είναι αρκετή. Μπορείς να προμηθευτείς ένα καρότσι σετ μεταφοράς το οποίο περιλαμβάνει καλαθούνα, η οποία “κουμπώνει” στο καρότσι για εύκολη μεταφορά. Πρόσεξε να μην πάρεις κάτι ογκώδες! Το λίκνο είναι καλή επιλογή αν θες να πάρεις κάτι το οποίο να διευκολύνει το co-sleeping (ειδικά αν θηλάζεις θα σε διευκολύνει ιδιαίτερα). Η κούνια είναι μια αγορά που είναι απαραίτητη μετά την ηλικία περίπου των 6 μηνών όπου συνήθως το μωρό μεταφέρεται στο υπνοδωμάτιο του (όχι στην δικιά μας περίπτωση και θα γράψω σε επόμενο post γι αυτό).
 2. Προίκα για την κούνια (πάντα-πάπλωμα-κουνουπιέρα): είναι μια αγορά που όχι μόνο δεν είναι απαραίτητη αλλά θα στην κάνουν σίγουρα δώρο μια φορά (για να μην σου πω και δύο)!

Αλλαγή πάνας

 1. Αλλαξιέρα έπιπλο ή αλλαξιέρα μπανάκι μωρού: μπορείς να κάνεις την δουλειά σου και χωρίς αυτά η αλήθεια είναι, αλλά η τάση της εποχής μας θέλει να κάνει τα πάντα πιο “εύκολα”. Η αλλαξιέρα έπιπλο είναι μια αγορά που ούτε οικονομική ούτε πρακτική λύση είναι, έαν έχεις μικρό χώρο γιατί πιάνει αρκετό χώρο στο υπνοδωμάτιο του μωρού. Η αλλαξιέρα μπανάκι είναι μια πιο οικονομική και πρακτική λύση αν έχεις χώρο να βάλεις τα ρουχαλάκια και τα πράγματα του μωρού κάπου και δεν χρειάζεσαι το έπιπλο. Η επιλογή είναι δική σου!
 2. Πάνες: Μπορείς να υπολογίζεις ότι ένα νεογέννητο χαλάει περίπου 8-12 πάνες ημερησίως αν θες να κάνεις τις αγορές σου πριν τον τοκετό.
 3. Μωρομάντηλα: Προς αποφυγή τους μπορείς να χρησιμοποιήσεις βαμβάκι και νερό.

Τάισμα

Θηλασμος

 1. Θήλαστρο και σακουλάκια αποθήκευσης γάλακτος: το θήλαστρο θα σου χρειαστεί μόνο σε περίπτωση που η επιστροφή σου στην εργασία θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τον τοκετό και η σίτιση του βρέφους θα γίνεται με μπιμπερό. Αν όχι, μην βιαστείς να το αγοράσεις, καθώς δεν είναι ιδιαίτερη οικονομική αγορά και πιθανότατα θα μείνει αχρησιμοποίητο.
 2. Μάξιλαρι θαυμασμού ίσως σου φανεί χρήσιμο για τον πρώτο καιρό. Εγώ δεν το χρησιμοποίησα καθόλου.

Σίτιση με φόρμουλα

 1. Μπιμπερό και θηλές: Καλό είναι να υπάρχει 1-2 μπιμπερό στο σπίτι ακόμα και αν θηλάζεις.
 2. Πιπίλες: Γέμισα το σπίτι με πιπίλες και η κόρη μου δεν καταδέχτηκε καμία! Μην βιαστείς να αγοράσεις αρκετές.
 3. Αποστειρωτής: μπορείς να κάνεις μια έρευνα αγοράς και να βρεις κάποιον σε καλή τιμή. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητη αγορά, αφού ο αποστειρωτής έχει αντικαταστήσει την παραδοσιακή πρακτική του βρασίματος και μεταξύ μας δεν είναι και γρηγορότερος από το βράσιμο..
 4. Γάλα (formula): Όχι, όχι και πάλι όχι! Μην αγοράσεις γάλα πριν τον τοκετό! Αρχικά για να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να δοκιμάσει τον θηλασμό και αφετέρου για να μην υποκύψεις όταν θα έρθουν εκείνες οι δύσκολες ώρες που νομίζεις ότι το μωρό δεν τρώει τόσο όσο θα ήθελε η θεία, η γιαγιά, η μαμά σου και τελικά δώσεις ξένο γάλα στο μωρό σου! Αν πάλι είσαι αποφασισμένη οτι θα ακολουθήσεις την οδό formula και πάλι μην αγοράσεις διότι στο μαιευτήριο ίσως έχουν κάποια άλλη εταιρεία ή ο παιδίατρος σου προτείνει κάποια.

Ρούχα

 1. Κορμάκια καλοκαιρινά ή χειμερινά (εσώρουχο): Να προτιμήσεις φυσικά βαμβακερά σε όλα τα είδη ρουχισμού και λευκών ειδών.
 2. Ρούχα εξόδου: Δεν είναι απαραίτητο να πάρεις αρκετά, ο αριθμός των δώρων που θα λάβεις πραγματικά θα σε εκπλήξουν! Επίσης, να προσέξεις το μέγεθος που θα πάρεις το 0-1 θα το φορέσει για 40 ημέρες το πολύ! Να προτιμήσεις 1-3 για να το χαρείς εσύ, το μωρό και οι φωτογραφίες που θα τραβήξεις περισσότερο!
 3. Καπέλο ηλίου ή σκουφάκι: Σίγουρα θα χρειαστείς από ένα ότι καιρό και αν έχει διότι το κεφαλάκι τους κρυώνει και είναι ευαίσθητο στην ακτινοβολία του ηλίου ότι ώρα και αν βγείτε.
 4. Καλτσάκια: Αγόρασε 2-3 ζευγάρια για να έχεις αν είναι χειμώνας. Το καλοκαίρι δεν είναι απαραίτητο!
 5. Ολόσωμο μπουφάν εξόδου: μπορείς να το πεις και πολυτέλεια για ένα νεογέννητο εκτός και αν έχεις σκοπό πριν σαραντίσεις να κυκλοφορείς με το μωρό ολημερίς στα χιόνια! Με ένα ποδόσακο ή μια κουβέρτα είναι μια χαρά για να κάνεις μια βόλτα.
 6. Ζακετάκια: Είναι εξαιρετικά βολικά, για να ντύνεις το νεογέννητο σαν κρεμμύδι και αν ζεσταθεί να αφαιρέσεις την ζακέτα. Για όλες τις εποχές μια καλή αγορά!

Λευκά βρεφικά είδη

 1. Πετσέτες μικρές: υπάρχουν διάφορα μεγέθη που μπορείς να βρεις στο εμπόριο σε διάφορες τιμές και ποιότητες. Φυσικά προτίμησε τις βαμβακερές και τις οικονομικές. Να πάρεις αρκετές όμως γιατί θα της χρησιμοποιείς αρκετές φορές την ημέρα και για εύλογο χρονικό διάστημα.
 2. Σελτέδες: Επίσης υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη (Για την αλλαξιέρα, για την κούνια κ.ο.κ) και φυσικά επίσης να πάρεις αρκετές μέχρι να γίνεις εξπέρ στην αλλαγή πάνας θα λερώσεις αρκετές. Ουπς!
 3. Πάνες αγκαλιάς: Είναι “σεντονάκια” σε μικρότερες διαστάσεις για να τις τοποθετείς ΌΠΟΥ μα όπου ξαπλώνει το νεογέννητο σου (και εννοώ επίσης τους επισκέπτες)! Μπορείς να ζήσεις και χωρίς αυτές. Χρησιμοποίησε σεντονάκια καλαθούνας ή κούνιας!
 4. Σεντόνια:Ανάλογα με το τι έχεις επιλέξει (καλαθούνα, λίκνο, κούνια) θα επιλέξεις και τις διαστάσεις στα σεντονάκια.
 5. Υποσέντονο (κούνιας, καλαθούνας): Πραγματικά απαραίτητη αγορά για να σώσεις το στρώμα από διάφορα “βρεφικά ατυχήματα”!
 6. Κουβέρτα ή υπνόσακος: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι ο υπνόσακος είναι ο πιο ασφαλέστερος τρόπος για να κοιμάται το μωρό και υπάρχουν καλοκαιρινοί, ανοιξιάτικοι και χειμερινοί. Ανάλογα την εποχή, μπορείς να επιλέξεις ένα πικέ, πλεκτό ή μάλλινο κουβερτάκι για το νεογέννητο.
 7. Μπουρνούζι: Να προτιμήσεις χωρίς μανικάκια, είναι περισσότερο βολικά και φυσικά βαμβακερό.

Καλλυντικά

 1. Ενυδατική: Το νεογέννητο μωρό δεν χρειάζεται ενυδατική πλην εξαιρέσεων (στην οποία ο παιδίατρος θα σου συστήσει κάποια ενυδατική).
 2. Αφρόλουτρο: Ένα θα πάρεις και θα το έχεις 6 μήνες και βάλε. Είναι τεράστια τα μπουκάλια και απορώ γιατί; για να πλένεται και η μαμά και ο μπαμπάς;
 3. Μπατονέτες: Να προτιμήσεις τις βρεφικές για να μην “σκάβεις” μέσα στα αυτιά του μωρού!
 4. Φυσιολογικός ορός: εάν χρειαστεί να καθαρίζεις την μυτούλα του.
 5. Χτένα/ Βούρτσα: Δεν θα έχει τόσα μαλλιά ακόμα. Το ξέρω είναι χαριτωμένες αλλά είναι άχρηστη αγορά για νεογέννητο!
 6. Νυχοκόπτης/Ψαλιδάκι
 7. Λάδι για μασάζ: ένα καλό φαρμακευτικό λαδάκι για να χαλαρώνει το νεογέννητο πριν ή μετά το μπανάκι του είναι ότι πρέπει! Αντί αυτού μπορείς να χρησιμοποιήσεις αγνό χαμομηλόλαδο (λίγο όχι να κάνεις ελαιόλουτρο!).

Μεταφορά βρέφους

 1. Κάθισμα αυτοκινήτου: μια έρευνα αγοράς να κάνεις θα δεις οτι υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές. Προσοχή πρέπει να δώσεις στο να είναι κατάλληλο για νεογέννητο (υπάρχουν κάποια με ειδικά “μαξιλαράκια” προστατευτικά ώστε να ξαπλώσει σχεδόν το νεογέννητο.
 2. Καρότσι: Η συμβουλή μου για το καρότσι είναι μια: να επενδύσεις σε ένα καρότσι! Ως προς τα σετ μεταφοράς (καλαθούνα,καρότσι, κάθισμα αυτοκινήτου), τα θεωρώ μια οικονομική και πρακτική λύση.
 3. Μάρσιπος αγκαλιάς: Σας έχω πει ότι λατρεύω τον μάρσιπο αγκαλιάς; Αν δεν σας το έχω πει, ή δεν το έχει πάρει το μάτι σου ακόμα από τις τόσες δημοσιεύσεις μου φορώντας το πολυαγαπημένο μου Mei Tai, στο λέω τώρα! Θα αφιερώσω επόμενο άρθρο μου αποκλειστικά γι’ αυτό. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Θες περισσότερη οργάνωση για τις αγορές του νεογέννητου;

Κατέβασε την λίστα μου με τις απαραίτητες αγορές για το νεογέννητο σε printable εκδοσή. Να θυμάσαι ότι η λίστα αυτή απευθύνεται σε όλες τις μανούλες! Εσύ ξέρεις τι θα επιλέξεις να κρατήσεις από αυτή! Είναι πάντως λιγότερο περιεκτική και περισσότερο πρακτική από αυτές που προσφέρουν τα καταστήματα!

Πως σου φάνηκε το άρθρο μου; Εσύ τι θεωρείς απαραίτητο για τις αγορές ενός νεογέννητου; Θα χαρώ να μου γράψεις στα comment στην γνώμη σου!

Αφήστε μια απάντηση
*
*
*

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow @proudmama.gr

Close
Αρέσει σε %d bloggers: