Proud Mama

Εισαγωγή στερεών τροφών : Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις και τα απαραίτητα προϊόντα

Τι είναι το Baby-Led Weaning;

To Baby-Led Weaning (BLW) είναι μια μέθοδος εισαγωγής στερεών τροφών στα βρέφη, μεταφράζεται ως απογαλακτισμός ή αλλιώς μετάβαση στις στερεές τροφές. Η μέθοδος αυτή απορρίπτει τις αλεσμένες ή πολτοποιημένες τροφές.

Βασικές αρχές για την μέθοδο Baby-Led Weaning

 • Βασίζεται στην πρωτοβουλία του βρέφους, αφού το μόνο που κάνει η μαμά ή ο κύριος φροντιστής του μωρού είναι να του προσφέρει το γεύμα του.
 • Ο θηλασμός είναι ο βασικός τρόπος σίτισης του βρέφους μέχρι την ηλικία των 12 μηνών. Η περίοδος εισαγωγής βρεφικών τροφων, όπως αυτολεξεί λέγεται αποτελεί μια “Εισαγωγή” του βρέφους στον κόσμο των τροφίμων, μια πρώτη γνωριμία με τις υφές και τις γεύσεις.
Ποτέ δεν βάζουμε στο στόμα του μωρού φαγητό, μπορούμε απλα να του προσφέρουμε στο χέρι!
 • Προσφέρουμε πάντα υγιεινά γεύματα και με ποικιλία! Υγιεινά γεύματα εννοείται είναι φρέσκα φρούτα, λαχανικά και γενικά όποιο τρόφιμο μας προτείνει ο παιδίατρος να εισάγωγουμε. Όταν προσφέρεις ποικιλία, επιτρέπεις στο μωρό να επιλέξει, να προτιμήσει και να απορρίψει, αφού πρώτα δοκιμάσει!
 • Προσφέρουμε νερό με το γεύμα του, υποβοηθώντας το μωρό αν επιθυμεί να πιεί. Αν όχι, δεν επιμένουμε καθώς μέσω του θηλασμού προσλαμβάνει τα υγρά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό του.

Ποια είναι τα οφέλη του βρέφους από το baby-led weaning;

 • Τρώει ότι τρώμε και την ώρα που τρώμε. Έτσι τρώμε όλοι από το ίδιο φαγητό, την ίδια ώρα και είναι μια καλή ευκαιρία για να χαλαρώσει η μαμά αλλά και να νιώσουμε οικογένεια. Είναι απλά ένα ευχάριστο διάλειμμα!
 • Τρώμε υγιεινά και το απολαμβάνουμε! Η αλήθεια είναι έτρωγα ήδη υγιεινά, αλλά συνήθειες όπως το πρωινό με φρούτα, αυγό, δημητριακά είναι μια υγιεινή συνήθεια που οφείλω στηjν κόρη μου και στην μέθοδο blw!
 • Το μωρό ανακαλύπτει τον κόσμο μέσα από την αφή (το να πιάνει πράγματα με τα χέρια του) και την γεύση (το να βάζει πράγματα στο στόμα του). Έτσι, το βρέφος ανακαλύπτει τις τροφές ξεχωριστά ως υφές, ως γεύσεις και ακολουθώντας το ένστικτο του, προοδευτικά θα αντιληφθεί ότι μπορεί και να χορτάσει.
 • Το βρέφος τρώει, το χρόνο που εκείνο χρειάζεται το γεύμα του, την ποσότητα που εκείνο θέλει (και που πραγματικά έχει ανάγκη!). Έτσι, δεν ταΐζω περισσότερο από όσο χρειάζεται το μωρό (κάτι που αποτελεί ελληνική πραγματικότητα μεταξύ μας!)
Έτσι, προοδευτικά αντιλαμβάνεται ότι χορταίνει!
 • Εξασκεί πολύ νωρίς τους μυς που χρειάζεται για την ομιλία και βελτίωση μάσησης.
 • Εντυπωσιακή ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας και του οπτικοκινητικός του συντονισμού.
 • Τα ταξίδια και οι έξοδοι γίνονται με περισσότερη ευκολία , γλυτώνοντας όλα τα απαραίτητα για το άλεσμα των τροφών.
 • Πρόληψη παιδικής παχυσαρκίας. Αποτελεί διατροφική εκπαίδευση: οι πρώτες εμπειρίες του μωρού, οι οποίες είναι χαρούμενες και χωρίς άγχος την ώρα του φαγητού, είναι πιο πιθανό να μεταβιβάσουν στο παιδί το δίδαγμα του “να τρώμε υγιεινά” είναι διασκεδαστικό, επομένως είναι περισσότερο πιθανό ως ενήλικας να ακολουθήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
 • Αυξάνεται η αυτοπεποίθηση και η ανεξαρτησία του μωρού αφού μαθαίνει από αυτή την ηλικία να τρώει μόνο του και να έχει την δυνατότητα της επιλογής.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του blw;

 • Ο χαμός που επικρατεί στην κουζίνα. Επειδή, οφείλω να είμαι ειλικρινής, η κουζίνα μου καθημερινά χαρακτηρίζεται “the totally mess”! Το δουλεύω όμως και υπόσχομαι ότι θα μιλήσω γι’ αυτό σε επόμενο post!
 • Οι συχνές ερωτήσεις του κοινωνικού περιβάλλοντος: ” τρώει όντως;”, “θα του δώσεις να φάει και μήλο;”, “δεν φοβάσαι μήπως πνιγεί;”.Είναι πραγματικά περίεργο πως σε αρκετούς φαίνεται παράξενο ότι η Κλέλια τρώει μόνη της και όχι ότι οι ίδιοι έδιναν στα 6 μηνών μωρά τους μέλι και παξιμάδια βουτηγμένα σε ελληνικό καφέ!

Η εμπειρία μου: “το παιδί ΔΕΝ τρώει”

Η Κλέλια ξεκίνησε την εισαγωγή στερεών τροφών , όταν έκλεισε τον 6ο μηνά. Είχε πλέον εμφανίσει όλα τα σημάδια ότι ήταν έτοιμη για να ξεκινήσει το ταξίδι της στο κόσμο των φαγητών!

Η πρώτη ημέρα: Η έκπληξη! Θυμάμαι χαρακτηριστικά το βλέμμα της όταν είδε ένα μπουκέτο μπρόκολου και ένα κομμάτι καρότου στο τραπεζάκι της! Φυσικά και το άρπαξε, φυσικά ξίνισε το προσωπάκι της όταν το έβαλε στο στόμα της και φυσικά ΔΕΝ το έφαγε. Φυσικά και πανικοβλήθηκα! Τότε λοιπόν συνειδητοποίησα ότι είμαι μια τέτοια μαμά και σοκαρίστηκα μόνο και μόνο σ αυτήν την σκέψη.

Η νέες μαμάδες -και δη Ελληνίδες μαμάδες – έχουμε στο αίμα μας το “φάε παιδί μου, φάε να μεγαλώσεις “!

1η εβδομάδα: Παίζει, διασκεδάζει με αυτό και εγώ τρώω το γεύμα μου όχι διασκεδάζοντας, γιατί νομίζω ότι το παιδί δεν τρώει και παραμένω πανικοβλημένη. Δοκιμάζω μέσα στην εβδομάδα να την ταΐσω αλεσμένο με κουτάλι. Κλάματα! Δοκιμάζω να την ταΐσω ελαφρώς πολτοποιημένο με κουτάλι. Χειρότερα κλάματα! Η ίδια πάντως τρώει όσο θέλει και το βλέπω από την αλλαγή στις κενώσεις της!

Τίποτα δεν είναι εύκολο στην αρχή, τα καταφέραμε γιατί είμαστε καλη ομάδα!

2η εβδομάδα: Αποφασίζω να ηρεμήσω! Ο μπαμπάς μας με συνετίζει πάντα από τις μαμαδίστικες ακρότητες. Έτσι, οι ημέρες κυλούσαν, και έβλεπα μέρα με την ημέρα να βελτιώνεται ο τρόπος που διαχειρίζεται το φαγητό της.

3η εβδομάδα: Φτιάχνω pancakes banana και βάζω και αυγό! Η μικρή τρελάθηκε! Αφού είχαμε εισάγει μέσα στον πρώτο μηνά εισαγωγής όλα τα λαχανικά και τα φρούτα εποχής, ξεκίνησα να την παίζω με συνδυασμούς τροφίμων (π.χ μπιφτέκια από κρέας και διάφορα λαχανικά)

4η εβδομάδα: Έχουμε προσαρμοστεί στην νέες μας συνήθειες!

Απαραίτητα προιόντα για την προετοιμασία του γεύματος:

Σας προτείνω προϊόντα τα οποία έχω δοκιμάσει, προσωπικά μου φάνηκαν πρακτικά, καθώς με βοήθησαν στην μέθοδο baby-led weaning.

 • Ατμομάγειρα: Δεν είναι απαραίτητο να πάρεις έναν ατμομάγειρα, αφού μπορεί να μαγειρεύεις όπως έχεις ήδη συνηθίσει. Ο ατμομάγειρας θα σε βοηθήσει στην εξοικονόμηση χρόνου, αφού λ.χ το μοσχάρι μαγειρεύεται σε 30′ (ακόμα και κατεψυγμένο) και τα λαχανικά σε 10-15′ ανάλογα το είδος. Εγώ θα σου πρότεινα τον ατμομάγειρα 4 in 1 της Avent Philips, τον οποίο χρησιμοποιώ και είμαι ευχαριστημένη. Διαθέτει την δυνατότητα να ζεσταίνει προμαγειρεμένα φαγητά σε μόλις 15΄αλλά και να ξεπαγώνει κατεψυγμένα τρόφιμα.

 • Καρεκλάκι φαγητού μωρού: Μπορείς να επιλέξεις είτε καρεκλάκι τύπου πρόσθετο σε καρέκλα είτε καρεκλάκι με δικό του τραπεζάκι. Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι να καθαρίζεται εύκολα και να είναι πρακτικό!
Μπλουζάκι-σαλιάρα αδιάβροχη γιατί η ώρα του φαγητού είναι παιχνίδι!
 • Πλαστικοποιημένες σαλιάρες: Έχω δοκιμάσει αρκετές σαλιάρες με σκοπό να καταλήξω σε κάποια, ώστε η μικρή να λερώνεται λιγότερο (και να βρέχεται επίσης με το νεράκι) και η αλήθεια είναι ότι κατέληξα σε αυτή της φωτογραφίας. Την προμηθεύτηκα από το κατάστημα moms.gr και μπορείς να την αποκτήσεις και εσυ απο εδώ
Σουπλά-πιατάκι με βεντούζες για να έχει ποικιλία υγιεινών γευμάτων και μα τρώει με ασφάλεια!

 • Δεν θα χρειαστείς παιδικά πιατάκια και κουταλοπίρουνα για αρχή (αφού δεν θα μπορεί /ξέρει να τα χρησιμοποιήσει το μωρό). Αντί αυτού, ανακάλυψα ένα προϊόν το οποίο μου έλυσε τα χέρια και ενδείκνυται για baby-led weaning. Τι είναι αυτό; Τα σουπλά-πιατάκια! Θα σε βοηθήσουν όσον αφορά την προσφορά ποικιλίας τροφιμων ανα γεύμα!Ένα πολύ πρακτικό είναι το easy mat και το βρήκα εδώ, διότι διαθέτει βεντουζες και καπάκι και τσαντάκι. Έτσι, αποτελεί και σετ ταξιδιού. Mε βόλεψε πολύ, ειδικά σε γεύματα τα οποία είναι ζουμερά όπως φρούτα και σαλτσούλες, ώστε να διατηρείται καθαρή.

Εκπαιδευτικό ποτηράκι munchkin
 • Εκπαιδευτικό ποτηράκι: Έχουμε δύο ποτηράκια, ενα με στόμιο αλλά έχουμε και το γνωστό 360° της Munchkin. Η μικρή προτιμά να σας γράψω για το τελευταίο, καθώς το στόμιο δεν της πολυαρέσει! Μπορείς να το βρεις εδω.

Το να τρως με το μωρό σου την ίδια ώρα, στο ίδιο τραπέζι και να μοιράζεστε το ίδιο φαγητό είναι η καρδιά του Baby-Led Weaning. Απαλλάσσεσαι από την ανάγκη των βρεφικών τροφών, των αλεσμένων και του ταΐσματος με το κουτάλι. Το μωρό τρώει μόνο του, εξερευνά και απολαμβάνει ένα υγιεινό γεύμα στερεάς τροφής. Το Blw κάνει την εισαγωγή των στερεών τροφών μια ευχάριστη -για όλη την οικογένεια- εμπειρία!

Gill Rapley

Χρήσιμα άρθρα/ Πηγές:

Σου άρεσε το άρθρο; Εσύ τι γνώμη έχεις για το baby-led weaning; Θα χαρώ να μου γράψεις στα comment την γνώμη σου!

3 Σχόλια
 • Δέσποινα
  says:

  Συγχαρητήρια για το θάρρος (γιατί εγώ δεν το είχα ώστε να κάνω την μέθοδο από την αρχή, αν και με οδήγησε σε αυτή μόνος του ο Νικόλας). Εύχομαι σε λίγα χρόνια τα μωράκια να μεγαλώνουν χωρίς κρέμες και άλλα άγευστα και χαζά ως προς την ποιότητα τρόφιμα.

  • Proud Mama
   says:

   Ευχαριστώ πολύ Δέσποινα! Χαίρομαι πολυ για την απόφαση του Νικόλα! Μωρά νεας γενιάς, μωρά που θα μας εκπλήσσουν παντα!

Αφήστε μια απάντηση
*
*
*

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow @proudmama.gr

Close
Αρέσει σε %d bloggers: