Proud Mama

Μήπως “κακομαθαίνω” το μωρό στην αγκαλιά και άλλα ερωτήματα απαντά η Στέλλα Σταμουλάκη

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Γιατί ένα μωρό κλαίει όταν το αφήνουμε στην κούνια;

Υπάρχουν στη φύση μωρά που γεννιούνται και είναι ανεξάρτητα, φεύγουν απ’ την αρχή και τα βγάζουν πέρα μόνα τους (όπως τα θαλάσσια χελωνάκια). Υπάρχουν άλλα, που παραμένουν στη φωλιά (όπως τα λυκάκια), όμως η μαμά τους λείπει όλη την ημέρα και επιστρέφει το βράδυ με φαγητό. Αυτά τα μωρά, μένουν εντελώς ήσυχα και αθόρυβα, για να μη βρουν τη φωλιά τα άγρια θηρία. Όμως, τα μωρά των ανθρώπων ανήκουν στα είδη που γεννιούνται εντελώς εξαρτημένα από τη μητέρα τους, δεν μπορούν να επιβιώσουν μακριά της και αυτό το γνωρίζουν από ένστικτο. Αυτό που ΔΕΝ γνωρίζουν είναι ότι όταν τα αφήνουμε στην κούνια, θα ξαναγυρίσουμε. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι είναι κάτι προσωρινό και φοβούνται ότι τα εγκαταλείπουμε για πάντα. Κλαίνε για να τα προσέξουμε, για να βεβαιωθούν ότι είμαστε ακόμα εκεί, γιατί μας έχουν απόλυτη ανάγκη.

Πόσο σημαντική είναι η μητρική ανταπόκριση στο κλάμα του βρέφους;

Αν αποφασίσουμε να αγνοήσουμε ένα μωρό που κλαίει, εκείνο κάποια στιγμή θα απελπιστεί, θα το πάρει απόφαση ότι το έχουμε εγκαταλείψει, και θα τα παρατήσει. Θα σταματήσει κάποια στιγμή να κλαίει, αλλά θα έχει πάρει το μήνυμα ότι εγκαταλείφθηκε, ότι δεν αξίζει τη φροντίδα μας. Αληθινή απόγνωση. Το κλάμα είναι ο βασικός τρόπος που έχει το μωρό να επικοινωνήσει τις ανάγκες του. Δε θέλουμε να σταματήσει να επικοινωνεί, δε θέλουμε να μάθει να μη διεκδικεί αυτό που χρειάζεται, έτσι δεν είναι; Ποιος το θέλει αυτό για το μωρό του; Αντίθετα, με το να ανταποκρίνεσαι κάθε φορά που το μωρό σου κλαίει, εκείνο καθησυχάζεται, μαθαίνει ότι αξίζει, μαθαίνει ακόμα και να κλαίει πιο «έξυπνα», κι εσύ μαθαίνεις καλύτερα τι χρειάζεται και την επόμενη φορά θα το καταλάβεις πριν φτάσει να κλαίει.

Η αγκαλιά της μητέρας είναι θεραπευτική, ηρεμιστική και βοηθά στην ψυχολογική ανάπτυξη ενός υγιούς βρέφους. Το babywearing έχει την ίδια επίδραση σε ένα βρέφος ;

Το babywearing είναι η αγκαλιά μας. Δεν πρέπει να θεωρείται κάτι διαφορετικό απ’ την αγκαλιά μας, είναι απ’ όλες τις απόψεις ακριβώς το ίδιο: Το μωρό σε μάρσιπο αγκαλιάς ακούει το γνώριμο ήχο της καρδιάς μας, νιώθει τη ζέστη του κορμιού μας, απολαμβάνει το χάδι μας, νανουρίζεται με την κίνησή μας. Νιώθει την ίδια ασφάλεια που νιώθει και στα χέρια μας, αρκεί κι εμείς να νιώθουμε το ίδιο άνετα. Γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία να διαλέξουμε προσεκτικά τον μάρσιπο αγκαλιάς που μας ταιριάζει, για να νιώθουμε κι εμείς όταν φοράμε το μωρό μας, πως είναι ακριβώς όπως θα ήταν στην αγκαλιά μας.

Ποια τα οφέλη του babywearing ;

Είναι πρώτα απ’ όλα τα ίδια με τα οφέλη της αγκαλιάς, όπως τα είπαμε πιο πάνω. Είναι πράγματι θεραπευτικό, προσφέρει ηρεμία και παρηγοριά, έχει απίστευτη επίδραση στην ψυχολογία του μωρού μας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτοι μήνες μετά τη γέννηση αναφέρονται συχνά ως «τέταρτο τρίμηνο εγκυμοσύνης» και το babywearing μας βοηθά πολύ να προσφέρουμε στο μωρό μας ένα τέτοιο περιβάλλον. Όμως υπάρχουν και σωματικά οφέλη, καλύτερη ανάπτυξη σε ελλιποβαρή μωρά, αποφυγή κολικών, ευκολότερος θηλασμός, προστασία από έκθεση σε μικρόβια, κλπ. Το σημαντικότερο όμως νομίζω είναι αυτό που προσφέρει το babywearing στη μαμά και κατά συνέπεια και στη σχέση της με το μωρό της. Το να είσαι εσύ ευτυχισμένη μαμά είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί να κάνεις στο μωρό σου. Και για να είσαι ευτυχισμένη, πρέπει να νιώθεις ότι μπορείς να έχεις άνεση και αυτονομία, να πας όπου θέλεις, να κάνεις τα πράγματα που σου δίνουν χαρά, να ευχαριστιέσαι το μωρό σου, όχι να νιώθεις ότι σε περιορίζει.


Ποια είναι τα μειονεκτήματα χρήσης ενός μάρσιπου; (εάν υπάρχουν)

Όπως είπαμε και πριν, το babywearing είναι η αγκαλιά μας. Άρα έχει τα ίδια «μειονεκτήματα» που θα είχε και το να κρατάμε το μωρό στα χέρια. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι ζεστό, αν βγούμε το καλοκαίρι να περπατάμε στον καύσωνα, αλλά το ίδιο (ή και λίγο χειρότερο) θα ήταν και με το μωρό στα χέρια. Το ίδιο ισχύει με τα όρια των αντοχών μας. Ένας μάρσιπος αγκαλιάς είναι ο καλύτερος τρόπος να κρατάς το μωρό σου, αλλά μπορεί να σε ξεγελάσει: με το μωρό στην αγκαλιά, δε θα έκανες και δίωρη βόλτα, και δουλειές στο σπίτι και ψώνια, θα το είχες αφήσει το μωρό ή θα είχες κάτσει. Με έναν μάρσιπο αγκαλιάς, θα νιώθεις τόσο άνετα που θα τα κάνεις αυτά και άλλα τόσα. Αν βλέπεις το babywearing όπως την αγκαλιά σου, τότε δεν έχει κανένα μειονέκτημα!Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ενήλικες που έχουν προβλήματα με την μέση τους;

Αν κρατάνε το μωρό τους αγκαλιά, τότε ένας καλός μάρσιπος είναι ο καλύτερος τρόπος να το κάνουν! Το babywearing με μάρσιπο αγκαλιάς προσφέρει εξαιρετική κατανομή βάρους, το μωρό δεν κρέμεται, και έχει ενεργητικό ρόλο στην αγκαλιά μας: όσο περίεργο κι αν φαίνεται, είναι σε θέση που «μας βοηθάει» να το κουβαλάμε! Αν όμως για τα προβλήματα με τη μέση τους έχουν οδηγία απ’ τον γιατρό τους να μη σηκώνουν καθόλου βάρος, τότε το ίδιο ισχύει και για το μωρό, δηλαδή η οδηγία είναι να μην παίρνουν αγκαλιά ούτε το μωρό. Αν έτσι κι αλλιώς παίρνουν αγκαλιά το μωρό, τότε ο μόνος περιορισμός είναι αυτό που λέγαμε πριν: σεβασμός στα προσωπικά μας όρια αντοχών. Όσο άνετος κι αν είναι, κανένας μάρσιπος δεν εξαφανίζει το βάρος.

Γίνεται babywearing και δίδυμα;

Θα έλεγα πως δίδυμα χωρίς babywearing, δε γίνεται! Όταν έχεις δύο μωρά είναι ακόμα πιο σημαντικό να έχεις ελεύθερα χέρια. Φορώντας το ένα μωρό, έχεις την άνεση να αλλάξεις το άλλο, να το κάνεις μπάνιο, να το ντύσεις, ενώ το πρώτο είναι ήρεμο και κοιμάται (ή ακόμα και τρώει) στον μάρσιπο. Ή φοράς το ένα μωρό και έχει το άλλο στο μονό, εύκολο καρότσι για μια γρήγορη βόλτα στο supermarket. Γίνεται, φυσικά, αν θέλεις και αν αντέχεις να φοράς και δύο μωρά ταυτόχρονα. Το έχουμε δει πολλές φορές. Όμως θα πρέπει να προσέξεις το βάρος (που εδώ είναι διπλό και αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό)! Και θα πρέπει να έχεις και ρεαλιστικές προσδοκίες για το τι μπορείς να κάνεις φορώντας δύο μωρά. Θα μπορείς να τα φορέσεις για να τα κοιμίσεις στο σπίτι, αλλά δύσκολα θα κάνεις και δουλειές ταυτόχρονα. Θα μπορείς να ανεβάσεις τα πράγματα που ψώνισες στο ασανσέρ, όπου δε χωράει το διπλό καρότσι, αλλά δύσκολα θα ψωνίζεις επί ένα δίωρο στο σούπερ-μάρκετ φορώντας δύο μωρά.

Μέχρι Ποια ηλικία μπορώ να φοράω το μωρό μου;

Μέχρι όσο αντέχεις και όσο θέλετε και οι δυο. Θα ήταν ευκολότερο να πω ένα νούμερο, πχ μέχρι 20 κιλά. Όμως αυτά τα 20 κιλά, δεν είναι όριο του μάρσιπου, δε σημαίνει ότι αν φορέσεις παιδί που είναι 25 κιλά, ο μάρσιπος δε θα αντέξει. Οι περισσότεροι καλοί μάρσιποι αντέχουν και περισσότερα από τόσα. Εσύ δε θα αντέχεις τόσο. Ακριβώς επειδή το όριο είναι δικό σου, για άλλη μαμά είναι στα 15 κιλά, για άλλη είναι στα 25 κιλά. Έχει να κάνει και με το πόσο γυμνασμένη είσαι. Αλλιώς είναι να ξεκινάς με ένα νεογέννητο που παίρνει 25 γρ. την ημέρα και το φοράς κάθε μέρα, θα φτάσει τριών ετών και ούτε που θα το καταλάβεις. Και αλλιώς είναι να ξεκινάς με ένα παιδί που είναι ήδη μεγάλο, ή με ένα μωρό που το φοράς όμως μια φορά το μήνα, δε θα προλαβαίνει το σώμα σου να προσαρμοστεί.
Και φυσικά, λάβε υπόψη σου ότι η αγκαλιά δε γίνεται με το ζόρι. Υπάρχει κάποια ηλικία που για σένα θα είναι ευκολότερο να φοράς το μωρό σου απ’ το να το κυνηγάς, αλλά αν το μωρό θέλει να το αφήσεις κάτω να περπατήσει, είναι κι αυτό κάτι που πρέπει να σεβαστείς.

Το babywearing είναι επικίνδυνο για την σπονδυλική στήλη του βρέφους;

Πρώτα απ’ όλα, σε υγιή μωρά, καμία μη μόνιμη θέση δεν μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες. Αν ήταν έτσι, οι συμβατικοί μάρσιποι στους οποίους τα πόδια κρέμονται κλειστά προς τα κάτω και το μωρό είναι κρεμασμένο απ’ τον καβάλο, θα είχαν απαγορευτεί. Όμως, στους μάρσιπους αγκαλιάς η θέση του μωρού είναι τέλεια. Τα μωρά μας δε γεννιούνται με τις καμπύλες που έχουμε εμείς οι ενήλικες στη σπονδυλική μας στήλη. Όταν γεννιούνται, η σπονδυλική τους στήλη είναι κυρτή (σαν καμπούρα). Όταν θ’ αρχίσει το μωρό να στηρίζει το κεφάλι, θα φτιάξει την αυχενική καμπύλη. Όμως τη λορδωτική, αυτή που κάνει την πλάτη μας «ίσια» και τη λεκάνη μας να πετάει προς τα έξω, θα τη φτιάξει αφού αρχίσει να μπουσουλάει και να στηρίζεται στα πόδια του. Και γι’ αυτό ως τότε, θέλει τα ποδαράκια λυγισμένα προς τα πάνω. Σκέψου πώς εμείς λυγίζουμε τα πόδια μας όταν κάνουμε ασκήσεις για τους κοιλιακούς. Έτσι κάνει και το μωρό φέρνοντας τα γονατάκια στην κοιλίτσα όταν είναι ξαπλωμένο, για να είναι η σπονδυλική στήλη κυρτή όπως πρέπει. Σ’ αυτήν ακριβώς τη θέση είναι και σε μάρσιπο αγκαλιάς!
Άλλωστε, δεν κρέμεται απ’ τους ώμους μας, απλά στηρίζεται κοντά στο σώμα μας. Θυμήσου τις μαμάδες στην Αφρική που φοράνε τα μωρά στην πλάτη και έχουν τυλιγμένο γύρω στο σώμα τους ένα παρεό που δεν πιάνει καν στους ώμους.


Το babywearing επηρεάζει την ανάπτυξη του βρέφους όπως λχ το ποσό γρήγορα θα περπατήσει;

Επίσημα, δεν έχει αποδειχθεί συσχέτιση (αν και αρκετές μαμάδες επιμένουν ότι τα μωρά που κάνουν babywearing περπατούν πιο γρήγορα)! Η αλήθεια είναι πως το babywearing προσφέρει απίστευτα αναπτυξιακά οφέλη. Για παράδειγμα, έχεις ακούσει πως είναι καλό να βάζουμε κάθε μέρα το μωρό μας, υπό την επίβλεψή μας και ενώ είναι ξύπνιο, μπρούμυτα, για να κάνει «ασκήσεις» κόντρα στη βαρύτητα; Ένα μωρό σε μάρσιπο αγκαλιάς είναι σαν να κάνει αυτές τις ασκήσεις, χωρίς τη δυσκολία του «μπρούμυτα στο πάτωμα»! Το babywearing τα βοηθάει να στηρίζουν το κεφάλι τους γρηγορότερα, λειτουργεί φυσιοθεραπευτικά σε μωρά που έχουν θέματα με τα ισχία, και τους επιτρέπει να παρακολουθούν κινήσεις και εκφράσεις του προσώπου μας στο ίδιο επίπεδο με μας!

Ποιά είναι η γνωμη της επιστήμης για το babywearing;

Υπάρχουν πια πάρα πολλά επιστημονικά κείμενα και δημοσιευμένα papers τόσο για το babywearing όσο και για τα οφέλη της αγκαλιάς γενικότερα. Υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν πως ευνοεί το θηλασμό, πως τα μωρά κλαίνε λιγότερο όταν τα φοράμε, πώς υπάρχει αρνητική συσχέτιση του babywearing με την επιλόχεια κατάθλιψη της μητέρας, πως τα μωρά που περνούν χρόνο σε μάρσιπο αγκαλιάς την ημέρα κοιμούνται καλύτερα και περισσότερο τη νύχτα. Υπάρχουν έρευνες ειδικά για πρόωρα μωράκια που αποδεικνύουν πως το babywearing τα βοηθάει να βγουν γρηγορότερα απ’ τη ΜΕΝΝ και να παίρνουν βάρος καλύτερα. Υπάρχουν έρευνες για την ευεργετική επίδραση του babywearing σε ειδικές παθήσεις (όπως πλαγιοκεφαλία, δυσπλασία ισχίων, κλπ). Και φυσικά δε χρειάζεται να πούμε πως όλοι οι ειδικοί πλέον συμφωνούν πως τα μωρά έχουν ανάγκη την αγκαλιά και «δεν κακομαθαίνουν»!

Η Στέλλα Σταμουλάκη είναι πιστοποιημένη babywearing consultant, με 13 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στον χώρο του babywearing και δημιουργός του babywearing.gr Είναι μαμά 3 παιδιών.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το babywearing μπορείς να ενημερωθείς στις παρακάτω πήγες:

Πως σου φάνηκε το άρθρο; Γράψτε στα σχόλια την γνώμη σου!

Αφήστε μια απάντηση
*
*
*

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow @proudmama.gr

Close
Αρέσει σε %d bloggers: