Proud Mama

10+2 Αλήθειες και μύθοι για τον θηλασμό

1.Ο θηλασμός πονάει

Αλήθεια

Είναι αλήθεια ότι ο θηλασμός πονάει, για το διάστημα κατά το οποίο εσύ και το νεογέννητο σου “εκπαιδεύστε” στο πώς να το κάνετε σωστά. Κάποια μωρά στην αρχή κρατάνε λάθος την θηλή, εσύ ίσως, ως μια νέα μητέρα, δεν το καταλάβεις και ξαφνικά βλέπεις τραυματισμένη την θηλή σου! Αυτό δεν είναι που πονάει όμως. Αυτό που πραγματικά πονάει είναι όταν το μωρό ξαναθηλάσει σ΄αυτήν την ήδη τραυματισμένη θηλή! Άουτς!

Λύση: Το ίδιο το γάλα σου! Εγώ έβαζα και την κρέμα της Mendela. Ωστόσο, το μητρικό γάλα είναι θεραπευτικό, ώστε να επουλώνει τις σκιασμένες και ερεθισμένες θηλές.

2.Το μωρο που θηλαζει δεν εχει ωράριο σίτισης

Αλήθεια

Κάθε μωρο είναι μοναδικό και έχει τον δικό του ρυθμό. Ενα θηλάζον βρέφος πίνει όσο γάλα θέλει οποτε εκείνο νιώσει πείνα ή δίψα. Ο θηλασμος δίνει περισσότερη ανεξαρτησία στο βρέφος να ζητήσει εκείνο το γάλα της μαμας! Άλλωστε, εσύ βάζεις πρόγραμμα τι ώρα θα φας και τι ωρα θα πιείς νερό;


3. Δεν θα δέχεται τις πιπίλες

Μύθος

Συνηθίζεται να λένε ότι τα θηλάζοντα δεν δέχονται τις πιπίλες. Πολλά θηλάζοντα δέχονται τις πιπίλες, ενώ άλλα αρκούνται μόνο στο να πιπιλούν το στήθος της μητέρας τους. Είναι μια κατάσταση απόλυτα φυσιολογική, όπως φυσιολογικό είναι να αναρωτιέσαι το αν πρέπει να το επιτρέπεις στο μωρό να το κάνει ή όχι! Όταν με προβλημάτισε αυτό το θέμα σκεφτόμουν “Μα τότε γιατί οι ανακάλυψαν τις πιπίλες;”. Το πιπίλισμα είναι μια ανάγκη των μωρών, η οποία αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια που βρίσκονται στην μήτρα(όλοι μας έχουμε δει μωράκια στον υπέρηχο να πιπιλούν το χέρι τους!). Το πιπίλισμα συμβάλλει στην ηρεμία και την παρηγοριά του από τον πόνο, αφού όταν πιπιλάει ενεργοποιείται η ενδορφίνη, η ορμόνη της ευχαρίστησης.


4.Δεν θα δέχεται το τάισμα με μπιμπερό

Μύθος

Όλα έχουν να κάνουν με την αρχή. Και στο λέω αυτό γιατί είναι καθαρά θέμα συνήθειας! Εγώ που δεν έδωσα ποτέ μπιμπερό στην Κλέλια, δεν το δέχθηκε και πότε! Ούτε μπιμπερό, ούτε πιπίλα! Κάποιες μαμάδες κάνουν εξαρχής έναν συνδυασμό από θηλασμό και φόρμουλα ή άντληση και τάισμα με μπιμπερό και τα πάνε μια χαρά και στις δυο μεθόδους.


5. Δεν πρέπει να τρώω καυτερά και σκόρδο

Μύθος

Μπορείς να τρως ότι τραβάει η όρεξή σου. Αρκεί να τρως καλά γιατί χρειάζεται οργανισμός σου εξαιρετική ενέργεια, ώστε να παράγεις γάλα. Λένε ότι μια θηλάζουσα χρειάζεται περίπου 2000-2500 θερμίδες/ημέρα! Φυσικά αυτά που τρως μεταφέρονται και στο γάλα και φυσικά το μωρό σου αν φας τζατζίκι μπορεί να μην θέλει το γάλα, αφού δεν θα του αρέσει η γεύση πιθανότατα. Εγώ δεν πέρασα κάτι αντίστοιχο και έτρωγα και σκόρδα μέσα στα φαγητά και καυτερά!


6. Θα πρέπει να μετράς πόσο γάλα πίνει το μωρό, αντλώντας γάλα

Μύθος

Όποιος/α σου πει να αντλήσεις γάλα για να ξέρεις την ποσότητα που πίνει το μωρό είναι απλά άσχετος από θηλασμό ή δεν θηλάσε πότέ! Το μωρό πίνει οσο γάλα χρειάζεται και αυξάνει το γαλα σου οταν το έχει ανάγκη με τους λεγόμενους μαραθώνιους θηλασμούς. Το να αντλείς και να μετράς με σταγονόμετρο τα γραμμάρια γάλακτος μόνο άγχος και αρνητισμό θα σου προσφέρει. Ξέρεις γιατί; Γιατί τον πρώτο καιρό περιμένεις να βγάλεις την γαλακτοκομική της Φάγε και σίγουρα θα απογοητευτείς! Ναι τόσο χρειάζεται το βρεφάκι! Εν κατακλείδι, άντληση και μέτρηση γάλακτος NOT!!


7. Πρέπει να τρώω σούπες και να πίνω πολλά υγρά για να έχω θρεπτικό γάλα .

Μύθος

Πρέπει να τρως σούπες και να πίνεις υγρά για τον οργανισμό σου όχι για να έχεις θρεπτικό γάλα! Ο μύθος περί υγρών και γάλακτος κρατάει πολλές μητέρες ανήσυχες για την διατροφή τους χωρίς λόγο, αφού ένα μωρό που θηλάζει μια μητέρα, η οποία δεν έχει και την “τέλεια” διατροφή, είναι πιο πιθανό να είναι υγιές, σε σύγκριση με εκείνο που πίνει γάλα φόρμουλας (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαι κατά της φόρμουλας!). Αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να προσέχεις την διατροφή σου: προτίμησε την υγιεινή μεσογειακή διατροφή!


8. Δεν θα έχω περίοδο για όσο θηλάζω.

Αλήθεια

Η απουσία της έμμηνου ρύσης για το χρονικό διάστημα του θηλασμού παρουσιάζεται στις περισσότερες γυναίκες. Η περίοδος θα επανέλθει πάλι 6 μήνες ή και περισσότερο, δηλαδή ίσως εμφανιστεί κατα τον αποθηλασμό ή όταν το μωρό κοιμάται κατα την διάρκεια όλη της νύχτας ή ακόμα και όταν η μητέρα είναι πιο ξεκούραστη και λιγότερο αγχωμένη.


9. Ειναι μεθοδος αντισύλληψης.

Ψέμα

Σε καμία περίπτωση μην εφαρμόσεις αυτήν την μέθοδο ως αντισύλληψη γιατί ίσως απογοητευτείς. Αρχικά, διότι είναι μια μέθοδος που εφαρμόζοντας στον μεσαίωνα (κυριολεκτικά!) και κατά δεύτερον, γιατί το λέει η επιστήμη. Ναι! Το γεγονός ότι δεν έχεις περίοδο δεν σημαίνει ότι ο κύκλος σου δεν εκτελεί τα καθήκοντά του κανονικότατα!


10. Πρέπει να θηλάζεις 10 λεπτα ανα στηθος

Ψεμα (μεγαλο!)

Συγκεκριμένα είναι τόσο ψέμα που πρέπει να κάνεις το ακριβώς αντίθετο! Με το να θηλάζεις ανα 10λεπτο στέλνεις το εξής μήνυμα στον οργανισμό σου: μετά απο 10 λεπτα ΔΕΝ θέλει αλλο γάλα. Άρα, μειώνεις την ποσότητα γάλακτος που παράγεις!! Κράτα αυτόν τον κανόνα: Να αλλάζεις στήθος ανά γεύμα! Και όταν λέω γεύμα τι εννοώ; Ένα βρέφος μέχρι το 3ο μήνα περίπου και μετά απο αυτό το διάστημα κατα τους μαραθώνιους θηλασμούς μπορεί να είναι στο στήθος 1, 2 ακόμα και 3 ώρες! Σε αυτή την περίπτωση να αλλάζεις στήθος ανα 2-3 ώρες.


11. Πρέπει να πλενεις το στηθος σου πριν απο καθε θηλασμό.

Ψέμα

Σίγουρα πρεπει να είσαι καθαρή για το βρεφος. Δεν απαιτείται καθε φορά που θηλάζεις να πηγαίνεις να καθαρίζεις το στήθος. Η σωστή καθαριότητα είναι να πλένεις το στήθος σου με σκέτο νερό και τις υπόλοιπες ώρες να αφήνεις να τρέχει απλά το γάλα διότι περιέχει τις ουσίες που χρειάζεται ώστε να το διατηρεί καθαρό.


12. Έχεις ακατάλληλες θηλές για θηλασμό ή κακής ποιότητας γάλα.

Ψέμα

Δεν υπάρχουν ακατάλληλες θηλές ! Οι θηλές που είναι επίπεδες ή εισέχουσες και χρειαστεί για το κάποιο διάστημα να προσαρμοστούν άλλα θα το κάνουν! Η ποιότητα του γάλακτος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και είναι εξαιρετικά σπάνιο να μην είναι κατάλληλο για το μωρό σου.


13. Το μωρο θα θελει να ειναι κολλημενο στο στήθος μου

Αλήθεια

Φυσικά και θα το κάνει! Ένα μωρό μέχρι να θέλει να ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του, είναι απόλυτα φυσιολογικό να θέλει να θηλάζει, να πιπιλάει, να νιώθει την μητέρα του και να μυρίζει την μητρική μυρωδιά! Τι σου φαίνεται παράδοξο σε αυτό;


14. Το μωρο δαγκώνει οταν βγαλει δόντια

Αλήθεια

Αν ψάξεις λίγο στο google την διαδικασία του θηλασμού πρακτικά θα αντιληφθείς ότι είναι αδύνατο ένα μωρό να τρώει και να δαγκώνει ταυτόχρονα. Ωστόσο, μπορεί κάποια στιγμή να αρχίζει να δαγκώνει πριν ή μετά τον θηλασμό, είτε επειδή νιώθει ενόχληση στα ούλα του ή για παιχνίδι. Για να μην καταλήξει το στήθος σου ένα καταματωμένο παιχνίδι καλό θα ήταν να μην γελάσεις, να του δώσεις με ήρεμο τόνο να καταλάβει ότι δεν είναι μια επιθυμητή συμπεριφορά και να διακόψεις το θηλασμό (αφού προφανώς δεν θέλει να πιει άλλο γάλα!).


15. Μπορεί να σου κοπεί το γάλα απότομα

Αλήθεια

Η παραγωγή γάλακτος επηρεάζεται από αρκετούς παράγοντες κάποιοι εκ των οποίων: πρόωρος τοκετός, παχυσαρκία, διαβήτης, λάθος τεχνική τοποθέτησης του μωρού στο στήθος, κούραση, άγχος, επίπεδα θηροειδούς και άλλοι σωματικοί και ψυχολογικοί παράγοντες.


16. Αν αρρωστήσω δεν θα μπορώ να θηλάζω

Μύθος

Έχει αναφερθεί απο πολλές πηγές οτι ο θηλασμός κατα της διάρκεια μια άρρωστης μητέρας μεταφέρει αντισώματα στο βρέφος. Ο θηλασμός μπορεί να συνεχιστεί σε γρίπη, μόλυνση, ίωση, δηλητηρίαση, ιλαρά, ερυθρά, ανεμοβλογιά, νόσος του Lyme, χολέρα, τυφοειδής πυρετός, λέπρα, ηπατίτιδα, ακόμα και σε κάποιες μορφές καρκίνου εάν δεν γίνει χημειοθεραπεία. Ο θηλασμός μπορεί να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια χρόνιων νοσημάτων όπως είναι η αρθρίτιδα, το άσθμα, ο διαβήτης, ο ερυθηματώδης λύκος, η κυστική ίνωση, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η επιληψία και οι παθήσεις του θυρεοειδή. (Πηγή)


17. Δεν θα μπορώ να βάφω τα μαλλιά/νυχιά μου για το διάστημα που θηλάζω.

Ψέμα

Οι βαφές δε μπορούν να επηρεάσουν το γάλα σου και προφανώς δεν αποτελούν λόγο διακοπής του θηλασμού. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται τοπικά στο δέρμα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, δεν απορροφώνται από τον οργανισμό. Και στη σπάνια περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, η ποσότητα που θα περάσει στον οργανισμό είναι ελάχιστη. Συνεπώς, η βαφή με την οποία θα περάσετε το τριχωτό της κεφαλής σας, είναι απόλυτα ασφαλής και δεν θα πειράξει το μικρό σας με κάποιο τρόπο. (Πηγή)

Αφήστε μια απάντηση
*
*
*

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow @proudmama.gr

Close
Αρέσει σε %d bloggers: