Proud Mama

Η μέθοδος “ΚonMari”: Όταν η τακτοποιήση του σπιτιού βάζει σε τάξη την ζωή σου!

μαρικοντο

Προσφατα τελείωσα το βιβλίο “Σπιτί σε Τάξη, Ζωή σε Τάξη, η μαγεία του να τακτοποιείς” , το οποίο βασίζεται στην ομώνυμη σειρά του Netflix (Εάν θες να το αναζητήσεις έιναι αγγλιστί Tidying Up with Marie Kondo). Επρόκειτο για την περίφημη μέθοδο “ΚονΜαρί” εν συντομία καθώς το πλήρες ονομά της είναι Marie Kondo και η οποία κατακλίζει πλεόν όλα τα social media. Στόχος του βιβλίου δεν είναι αυτό που ονομάζουμε “καθημερινή τακτοποίηση” αλλά αυτή που αποτελεί ένα “ιδιαίτερο γεγονός” και γίνεται μια φορά σχεδόν στην ζωή μας!

Ποιές είναι οι βασικές αρχές της μεθόδου Kon Mari:

Το βιβλίο διακρίνεται απο τις εξής βασικές θεματικές ενοτητες, οι οποίες αναδεικνύουν τις τρείς βασικές αρχές της:

Πρώτα πετάξτε

Η Marie Kondo μιλάει για μια ριζική μεταμόρφωση του σπιτιού, αφού πρώτο βήμα είναι να πετάξεις όσα πράγματα δεν χρειάζεσαι, δεν χρησιμοποιείς , και κυρίως πράγματα που δεν σου δίνουν χαρά! Προτείνει να ακολουθήσουμε την εξής σειρά για αυτό το πρώτο στάδιο: ρούχα, βιβλία, έγγραφα και χαρτιά, κομόνο (μικροαντικείμενα), αντικείμενα συναισθηματικής αξίας, φωτογραφίες. Η σειρά δεν είναι τυχαία! Ξεκινάμε με το πιο εύκολο για μας που είναι τα ρούχα και καταλήγουμε στο πιο δύσκολο που είναι αντικείμενα όπως αναμνηστικά, συλλογές, φωτογραφίες κα. Επίσης, σημαντικό είναι να τελείωνεις την μια κατηγορία και να προχωράς στην επόμενη, ώστε να είναι πιο εύκολο για σένα να τελειώσεις έχοντας το αποτέλεσμα που ονειρεύεσαι (ένα σπίτι σε τάξη!).

Πιο συγκεκριμένα, καλείσαι να κάνεις μια στοίβα με όλα σου τα ρούχα στο κρεββάτι ή το πάτωμα και να αντικρύσεις το υπερκαταναλωτικό ον που ζει μέσα μας(σε όλες τις γυναίκες!). Αφου κατανοήσεις οτι όλα αυτά τα ρούχα δεν τα φοράς και επομένως τα χρειάζεσαι, αφού εν τέλει δεν σου δίνουν χαρά. Πιάσε ένα -ένα τα ρούχα στα χέρια σου και αναρωτήσου, αν σου δίνει χαρά να το φοράς, (όχι σαν πρόχειρο, όχι για το μέλλον και όχι για να το στείλεις σε κάποια φίλη). Αν ναι το κρατάς και το βάζεις σε μια νέα στοίβα με τα ρούχα που θα κρατήσεις, αν όχι το ευχαριστείς πολύ ευγενικά για οσα σου προσέφερε και το βάζεις σε μια στοίβα με τα ρούχα που θα πετάξεις. Το ίδιο κάνεις με όλες τις κατηγορίες των αντικειμένων.

Πώς να τακτοποιείτε ανα κατηγορία

Έφτασε η ώρα της τακτοποίησης! Θα ακολουθησούμε πάλι την ίδια σειρά κατηγοριών των αντικειμένων. Κάποια μυστικά ανα κατηγορία που αναφέρει η Μαρί Κοντό:

  • η τακτοποίηση τόσο των ρούχων αλλα και όλων γενικά των αντικειμένων είναι καλύτερα να γίνεται κάθετα και όχι οριζόντια
  • η βασική αρχή για την ταξινόμηση των χαρτιών είναι τα πετάμε όλα!
  • Κρατήστε πράγματα επειδή τα αγαπάτε και όχι χωρίς ιδιαίτερο λόγο
  • Το πατρικό μας δεν είναι αποθήκη για τα αναμνηστικά μας
  • Ξεφορτωθείτε πράγματα μέχρι να νιώσετε το “κλίκ” οτι το σπίτι της είναι ευχάριστο και νιώθετε αυτοπεποίθηση.

Αποθηκεύστε τα πραγματα σας για μια συναρπαστική ζωή

Είναι σημαντικό να έχετε ήδη πετάξει και ύστερα να αποθηκεύσετε. Σε αυτό το κεφάλαιο – το οποίο αποτελεί το αγαπημένο μου κεφάλαιο- η Marie Kondo αναλύει τον τρόπο και μικρά μυστικά με τα οποία θα αποθηκεύεις με σύνεση και απόλυτη απλότητα. Μια εύστοχη συμβουλή είναι “Ξεχάστε την κίνηση στον χώρο και τη συχνότητα χρήσης”. Με λίγα λόγια, σου λέει να μην τοποθετεις σε κοντινά συρτάρια αναλογα με την δραστηριότητα που κάνεις αλλά να έχεις έναν χώρο λχ. για τα παιχνίδια του παιδιού τα οποία συνήθως σκορπάμε σε όλο το σπίτι. Αναμφισβήτητα, τα παιχνίδια είναι αντικείμενα που ανήκουν στο παιδικό δωμάτιο. Επίσης, μια ακόμα συμβουλή την οποία έθεσα ως προσωπικο στόχο είναι” Να αδειάζεται την τσάντα σας κάθε μέρα” και να αποθηκεύετε τα προσωπικά σας αντικείμενα σε ντουλάπι ή συρτάρι. Αυτό θα σε βοηθήσει στην αλλαγή μια τσάντας, περίπτωση στην οποία ξεχνάμε διάφορα στην προηγούμενη τσάντα. Επίσης, θα κρατήσει την τσάντα σου σε μια τάξη!

Η γνώμη μου για το βιβλίο:

Το βιβλίο είναι κατά την άποψη μου μια αυτοβιογραφία της ίδιας της συγγραφέα, ένα ταξίδι της προσωπικής εμπειρίας σε θέματα όπως η τακτοποίηση και η οργάνωση του σπιτιού, και αυτό ήταν ένα χαρακτηριστικό που μου άρεσε ιδιαίτερα. Θα ήθελα να είναι περισσότερο λακωνική κάποιες φορές και να μην αναλύονται τόσο κάποια θέματα. Επίσης, πολλές φορές γίνονται επαναλήψεις, ίσως σκόπιμα, οι οποίες κατα την άποψη μου είναι ίσως περιττές. Ως μέθοδο τακτοποίησης θεωρώ οτι είναι μια πραγματικά θεμελιωμένη, πρακτική μέθοδος με χαρακτηριστικά γιαπωνέζικης κουλτούρας (για τους λάτρεις του είδους), αν και υπάρχουν αρκετές διαφορές με την ελληνική νοοτροπία, νομίζω πώς ο αναγνώστης θα υιοθετήσει τουλάχιστον μια απο τις πρακτικές που προτείνονται. Τέλος, αρκεί να ξεκίνησεις μια εβδομάδα να το διαβάσεις αυτό το βιβλίο και σου εγγυώμαι πως θα ξυπνάς με όρεξη για περισσότερη τακτοποίηση τόσο στο σπίτι όσο και στην ζωή σου!

Για περισσότερη μελέτη:

Πώς σου φάνηκε το άρθρο; Περιμένω την γνώμη σου για την μέθοδο ΚονΜαρί και την δική σου προσωπική εμπειρία;

Αφήστε μια απάντηση
*
*
*

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow @proudmama.gr

Close
Αρέσει σε %d bloggers: